En entré värdig en rörmokare

Ibland får du stopp i avloppet. Då är det i allra högsta grad aktuellt att ringa in en duktig rörmokare. Men frågan är hur rörmokaren ska bevisa att stoppet i avloppet inte längre är ett problem.

Ibland kan det vara kul att fundera över hur människor gör entré. En av de mer spektakulära
entréerna är förstås jultomten som glider ned i folks hus genom skorstenen. Vore det inte himla roligt om även andra yrkesmän och yrkeskvinnor gjorde storslagna entréer inspirerade av vad de arbetade med? Ta en rörmokare till exempel. Hur fantastiskt vore det inte om rörmokaren tog sig in i ditt hus genom avloppet och dök upp i din toalettstol likt Doktor Mugg i den gamla barnprogramsserien med samma namn? Snacka om att rörmokaren verkligen skulle ta sitt jobb på allvar. Hon eller han hade verkligen bevisat att de var värdiga sitt arbete.

Beviset att rören är dugliga

Fast det finns förstås en baksida. Om rörmokaren nu skulle kunna göra entré genom rören, då innebär det att det inte var stopp i rören från början. Det kanske var exakt det som du ville ha hjälp med. Nåväl, då kanske det får bli en sorti istället. Efter att rörmokaren har fixat stoppet i avloppet och sett till att du kan spola vatten igen, då kan också rörmokaren hoppa ned i toalettstolen och ta sig hem genom rören som ett bevis på att stoppet är borta. Det om något borde garantera att vattnet flödar precis som det ska i dina rör.

Tips på hur man väljer golv

De flesta som ska lägga in ett nytt golv vill nog att det ska vara både snyggt och skönt att gå på. Men det finns även andra saker som är viktiga, såsom användningsområde, underhåll och pris.

Utbudet av golv är stort. Vinyl, trä, laminat och linoleum är några av de material som finns att välja mellan. När du väljer golv finns det dock flera saker att ta hänsyn till. Bäst blir det om du väljer ett golv som passar bra ihop med stilen på ditt hus och din inredning. Tänk även på hur rummet ska användas. Kök och hall är exempel på rum som behöver golv som är lätta att rengöra och som klarar lite tuffare tag. Där passar slitstark vinyl och linoleum bra, men även golv av ett hårdare träslag, som har ytbehandlats med lack eller vax.

Det går att lägga in golv själv i mindre rum

Vissa enklare golv kan du lägga in själv om du är någorlunda händig och rummet inte är alltför stort. Större rum kräver oftast en professionell golvläggare, särskilt om det är ett trägolv som ska läggas in. Ta in kostnadsförslag från olika golvläggare och titta även på referenser. För att få ett golv som håller länge är det viktigt att också välja en golvläggare som använder sig av material med hög kvalitet. För den som är osäker på valet av golv, kan de flesta golvläggare tipsa om material och ytbehandling. De kan även ge råd om hur du bäst sköter om och underhåller dina golv.

God arbetsergonomi?

Har du som arbetsgivare koll på om din personal har kunskaper i ergonomi? Du ska nämligen se till att de har det. För man vill ju att ens personal ska hålla sig friska och skadefria, eller hur?

Ergonomin är viktig att ha koll på för att undvika skador. Vad som är en bra arbetsergonomi är lite olika beroende på vad det gäller. På ett företag där man arbetar främst vid datorn bör man tänka på vissa saker. Vid arbete med tunga lyft ska man tänka på andra saker. När det kommer till arbeten med tunga och många lyft pratar man om belastningsergonomi. Det är lätt att skada sig om man lyfter fel. Man måste tänka på att hålla föremålet nära kroppen och att inte lyfta med ryggen – använd benen istället genom att böja i knäna vid själva lyftet. Tänk också på att inte vrida ryggen när du går och bär.

Vid datorarbete

Vid datorn bör man tänka på att ljuset ska komma från sidorna. Annars kan det blänka i datorskärmen vilket gör att man börjar kisa. I sin tur kan det leda till huvudvärk. Man bör ha en stol som är anpassad efter ryggen och gärna en liten kudde under handleden för att avlasta. Om skrivbordet är höj- och sänkbart är det ett stort plus. Detta eftersom rörelse är viktigt, inte minst för blodcirkulationen. Om man kan variera mellan att stå och sitta mår kroppen bättre.

Saknas kunskap om allt detta kan det vara bra att ge personalen en ergonomiutbildning. Det leder ju till friskare personal!